Začínate s grilovanim? Týchto 13 vecí z vás spraví profíkov.

Do grilovania majú odvahu sa pustiť aj ľudia, ktorí sa obvykle kuchyni oblúkom vyhýbajú. Aj keď grilovanie na prvý pohľad vyzerá jednoducho, treba sa to naučiť.

Pre všetkých, ktorí začínajú s grilovaním, sme pripravili tento článok. Dozviete sa ako grilovať rozličné druhy mäsa, zeleninu, ovocie… Aké mäso je vhodné na gril, ako na to, recepty, rady, tipy, odkazy a hodnotné postrehy. To všetko sa dočítate nižšie.

Kvalitný gril je základ

Bez kvalitného grilu to nepôjde. Vyberte si taký, ktorý vám umožní nastaviť si rozpálenie na konkrétnu teplotu, podľa druhu grilovanej potraviny. Ak nemáte záhradu, ani nedisponujete veľkorysými priestorovými možnosťami, siahnite po elektrickom grile. Tie sú úsporné aj skladné.

 

Začínajte postupne

Najviac skúseností vyžaduje grilovanie mäsových stejkov. Preto s nimi nezačínajte. Najprv si vyskúšajte grilovanie hydiny. Vyhýbajte sa grilovaniu mäsa s kosťou. Takéto mäsá sú náročnejšie na dobré prepečenie. Začiatočníci by mali začínať s grilovaním vykostených kuracích pŕs.

Tipy a triky na grilovanie

  1. Mäso pred ani počas grilovania neprepichujte vidličkou. Vytiekla by z neho šťava.
  2. Ugrilované mäso hneď nekrájajte. Nechajte ho postáť, aby sa šťava vpila viac do mäsa.
  3. Čím jednoduchšia marináda, tým viac vynikne chuť mäsa.
  4. Marináda by chuť pokrmu mala dopĺňať, nie ju prebíjať.
  5. Kúpte si rozprašovač na olej.
  6. Mäso grilujte s kožou, zabránite tak jeho vysúšaniu.
  7. Kvalitné mäso nikdy nemarinujte 24 hodín. Maximálne dve hodiny. Dlhé marinovanie slúži na zušľachtenie chuti menej kvalitného mäsa.
  8. Na grilovanie používajte maslo ghí, ktoré má vyššiu tepelnú odolnosť  (250°C) ako klasické maslo (150°C). Maslo sa hodí na grilované ryby a ovocie.
  9. Používajte oleje s vysokou tepelnou odolnosťou. Avokádový olej má tepelnú odolnosť až do 510°C.
  10. Grilované jedlo určite podávajte s omáčkami. Ak grilované jedlo bude mať mdlú chuť, chutnou omáčkou ho zachránite.
  11. Pred grilovaním, gril vždy dôkladne očistite. Pripálené zvyšky z predošlej grilovačky môžu degradovať chuť nového jedla.
  12. Ak je to možné, mäso na grilovanie kupujte čerstvé u mäsiara.
  13. Soliť by sa malo až po grilovaní a odležaní.

 

Ako správne grilovať na elektrickom grile?

Existujú dva typy elektrických grilov – kontaktný a barbecue. Kontaktný gril griluje z oboch strán súčasne. Pri barbecue grile najprv grilujeme jedlo z jednej strany a potom z druhej.

Téme sa podrobne venujeme v článu Grilovanie na elektrickom grile.

Grilovanie mäsa

Na grilovanie vyberajte kvalitné mäsá, najlepšie čerstvé. Ak musíte použiť mrazené mäso, tak nikdy ho nerozmrazujte v chladničke alebo v mikrovlnke. Musí byť rozmrazované pri izbovej teplote. Mrazené mäsá strácajú na kvalite, dochádza k chuťovej strate, preto mrazené mäso marinujeme dlhšie ako mäso čerstvé.kuracie prsia

Hydinové mäso je chudé a neobsahuje moc tuku. Chuť tiež nie je moc výrazná, preto pri hydinových mäsách je dobrá marináda základ. Tá by mala dodať chuť a potrebný tuk. Ak si na marinovanie netrúfate, mäso ochuťte až po grilovaní, korením alebo omáčkou.

Kvalitné hovädzie mäso má svoju špecifickú chuť a nepotrebuje žiadne marinovanie. Avšak nie každý má rád výraznú chuť hovädzieho mäsa. Vtedy marináda dodá chuť, ktorá je pre konzumenta prijateľnejšia. Vhodné sú marinády s obsahom alkoholu. To isté platí aj v prípade bravčového mäsa. Na grilovanie sa najviac hodí mäso, ktoré sa ľahko a rýchlo prepeká, má jemnú a tukom prerastenú konzistenciu.

Aké mäso sa hodí na gril?

  • Z hydinového mäsa (kura, morka, kačica) sú na grilovanie vhodné všetky časti. Pre svoju chrumkavosť a jemnú chuť sú veľmi obľúbené kuracie krídelká.
  • U hovädziny sa veľkej obľube teší pravá hovädzia sviečkovica, čo je najkvalitnejší kus hovädziny, roštenka, pliecko a karé.
  • Z bravčového mäsa je najviac na grilovanie obľúbená panenka a krkovička, vhodné časti sú tiež stehno, rebrá a karé.
  • U rýb záleží, aký druh preferujete. Grilovať môžete sladkovodné aj morské ryby. V našich končinách sú veľmi obľúbené pstruhy, ktorých mäso ma veľmi jemnú a lahodnú chuť.

Najdlhšie sa grilujú kuracie stehná, asi 45 minút, plátky hovädzieho a bravčového mäsa bez kosti potrebujú obvykle 20 – 30 minút. Pstruh okolo 15 minút, najkratšie pár minút sa grilujú krevety.

Neprehliadnite: Grilovanie krkovičky – skvelé rady a recepty
                             Bravčové mäso 5 super receptov
                             Kuracie mäso na grile

 

Grilovanie zeleniny

Správna zelenina na grilovanie je čerstvá a tvrdá. Neobsahuje tuk, preto je nutné každý kúsok potrieť z oboch strán tukom alebo marinádou s obsahom tuku. Na grilovanie sa hodí takmer každá zelenina, medzi obľúbené patria cuketa, baklažán, špargľa, mrkva, paprika…Baklažán a cuketa grilovaný na grile Tefal GC712

Špargľa, mrkva a kukurica majú svoju špecifickú a pre mnohých ľudí príjemnú chuť, takže nie je potrebné nejaké extra dochucovanie. Cuketu a baklažán pred grilovaním nakrájame na plátky, jemne posolíme, aby trochu pustili šťavu a mierne zmäkli. Potom plátky opláchneme pod vodou, osušíme a môžeme potrieť marinádou.

Všeobecne platí, že mäkké druhy zeleniny stačí potrieť tukom a môžu sa hneď grilovať, tvrdé druhy zeleniny treba pred grilovaním predpripraviť krátkym varením, blanšírovaním. Ak cuketu a baklažán nasolíme a necháme takto zmäknúť, tak tento krok odpadá. Ak nechcete tvrdé druhy zeleniny predvárať, máčajte ich 15 minút v studenej vode.

 

Grilovanie ovocia

Na gril patrí iba menej zrelé ovocie. Prezreté ovocie nie je vhodné na grilovanie, predovšetkým z ohľadu na jeho konzistenciu. Vyhnite sa bobuľovitému ovociu a ako začiatočník siahnite po banánoch.Banán na grile

Tie môžete grilovať v šupke, ak ich necháte dlhšie na grile, aspoň sa nespália. Grilované banány sú skvelý zdravý dezert. Hrušky, jablká, broskyne prerežte na polovicu, potrite tukom a poprášte trstinovým cukrom. Ovocie grilujte krátko, len pár minút.

Viac sa dozviete v článku Grilované ovocie-zdravo a chutne

 

Ako správne grilovať?

Ak nie ste v kuchyni doma, vyhýbajte sa experimentom a stavte na časom osvedčené recepty. Skúsenosti vás naučia, aké chute sa k sebe hodia.

Stavte na osvedčené marinády

Ak už marinovať pred grilovaním, vyhnite sa koreniacim zmesiam z obchodu, lebo tie už obsahujú soľ.

  • Hydina – olej, rozmarín, cesnak, provensálske bylinky
  • Bravčové s kožou potierame pivom. Koža získa obzvlášť chrumkavú chuť.
  • Hovädzie mäso – olej, červené víno, soľ, čierne korenie

Bude vás zauímať: Hovädzie mäso a suché marinovanie

Zachránia vás omáčky

Ak to predsa len preženiete a mäso ostane suché, prípadne mdlej chuti, zachránia vás omáčky. Stavte tiež na osvedčené recepty s tradičnými chuťami alebo pre začiatok si zakúpte už hotové riešenie v obchode. Kúpte si niekoľko omáčok a efektne ich naservírujte do porcelánových alebo sklenených misiek. Určite by ste mali mať minimálne dve a to pikantnú a nepikantnú alternatívu.

Kuchynské náradie pre elektrický gril.

Drevené pomôcky sú pre elektrické grily tá správna voľba

Zadovážte si vhodné pomôcky

Najdôležitejší pomocník pri grilovaní sú kliešte alebo obracačka, ideálne drevené. Potom ešte ostré a kvalitné nože a drevená doska na krájanie. Výborný pomocník je sprej na olej a štetec na olej. Na steaky budete potrebovať špeciálne steakové nože so zúbkami.

Dajte si záležať na servírovaní

Ak jedlo pekne naservírujete, tak drobné nedostatky v príprave jedla sa akosi stratia. Oči jedia a pekné vizuálne nastajlovanie podvedome vyvolá chuť do jedla zahryznúť.

Nezabudnite na prílohy a šaláty

Ak vám náhodou grilované jedlo prihorí alebo ostane príliš tuhé, zachránia vás tiež prílohy a šaláty. Na šalátoch zložených z pokrájaných kúskov surovej zeleniny sa nedá nič pokaziť a uvariť alebo ugrilovať zemiaky zvládne snáď každý 🙂

Kvalitný alkohol je plus

Kvalitný alkohol ku grilovanému jedlu proste patrí. A ak náhodou nastane situácia, že nebude čo jesť, rozhodne bude čo piť.

Chuť vína kazia príliš slané jedlá, tak so soľou opatrne. Víno neladí so surovými paradajkami, chuť sa zdá kyslejšia. Preto do šalátov dajte tepelne upravené alebo sušené paradajky. Kyslosť alebo sladkosť ovocia, môže v kombinácii s vínom, spôsobiť disharmóniu chutí. Víno a mäso sa majú radi.

Červený Merlot je univerzálna voľba, hodí sa ku všetkým druhom mäsa aj zeleniny. K pikantným jedlám sa hodí červený Malbec, aj Tramín červený. K pstruhovi sa hodí červený rýzling rýnsky. K hydinovým mäsám pasujú biele vína, napr. Müller Thurgau či Veltlínske zelené.

 

 

-Dougrilovania priatelia-

No Responses

Zanechte odpověď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.