Receptov na grilovanie je plný internet. Hľadáte však niečo overené, pripravené z dostupných surovín, superchutné, trochu netradičné a zároveň nenáročné na prípravu? Tak potom vyskúšajte našich päť receptov, s ktorými zaručene očaríte hostí na záhradnej grilovačke aj pri rodinnom obede.
Obsah článku
- od 330€
- od 189€
Medové kura s chrumkavou kožou
Potrebujete:
4 PL kvalitnej francúzskej horčice, 4 PL lesného medu, 4 PL kvalitného rastlinného oleja, 2 strúčiky cesnaku, 1 lyžička mletej kurkumy, 2 cm hrubý kúsok zázvoru, tymián, štipka muškátového orieška a celé kura
Postup:
Kura dôkladne umyte, naporcujte a vložte na 12 hodín do marinády, ktorú ste si pripravili zmiešaním všetkých spomínaných surovín. Buďte opatrní, kurkuma má okrem antioxidačných a detoxikačných účinkov aj schopnosť nevyprateľne znečistiť oblečenie či kuchynské textílie.
Pred tepelnou úpravou mäso nechajte 20 minút odležať a následne grilujte podľa typu vášho grilu. Podávajte so zeleninovým šalátom alebo s ryžou.
Grilovaná zelenina na citrónovom losose
Potrebujete:
3 filety lososa, 2 menšie cukety, 1 baklažán, 3 mrkvy, 1 menšiu tekvicu, 3 citróny v bio kvalite, kvalitný rastlinný olej, 2 PL olivového oleja, čerstvý rozmarín, tymián, soľ, korenie, 1 menšiu čili papričku, 4 strúčiky cesnaku
Postup:
Lososa umyte, osušte, jemne posoľte a narežte nožom – na každý filet pripadnú asi štyri dvojcentimetrové zárezy hlboké asi 1 cm. Do zárezov vložte kôpor a kúsok strúčika cesnaku. Grilujte pár minút na citrónoch nakrájaných na kolieska, následne priamo na rošte. Medzitým si pripravte zeleninu.
Cuketu a baklažán nakrájajte na kolieska, mrkvu a tekvicu na kúsky, posoľte, polejte rastlinným olejom, pridajte bylinky, menšiu čili papričku nakrájanú na kúsky a premiešajte rukami. Grilujte na rozohriatom grile domäkka. Servírujte na losose s kúskom čerstvého pečiva s olivovým olejom.
Provensálske steaky
Na grilovanie steakov zásadne vplýva aj správna teplota. Ak ich pripravujete radi a často, vyberte si kvalitný elektrický gril.
Potrebujete:
4 kvalitné, mramorované stejky z býka, čerstvú bazalku, oregano, rozmarín, levanduľu a kvalitný olivový olej, soľ, korenie
Postup:
Netradičné steaky vás dostanú zaujímavou kombináciou chutí. Mäso umyte, narežte na 2,5 centimetrové plátky a osušte papierovou utierkou. Po vybratí z chladničky ho nechajte asi 30 minút aklimatizovať pri izbovej teplote. Nesoľte ani nekoreňte, nepridávajte ani žiaden tuk. Pripravte ho na grile podľa toho, ako to máte radi – prepečený, stredne prepečený alebo úplne krvavý.
V miske si nakrájajte na malé kúsky bylinky a zmiešajte ich s olivým olejom. Levanduľu ako jedinú nechajte celú, iba ju namočte do marinády. Steaky po ugrilovaní nechajte aspoň 15 minút odstáť, následne ich vložte do marinády a jemne do nich vmasírujte bylinky tak, aby mäso nestratilo šťavu. Vyberte, dôkladne posoľte a okoreňte a okamžite podávajte.
- od 999€
Cesnakové kuracie prsia s domácim pestom
Potrebujete:
4 kusy kuracích pŕs, 4 strúčiky cesnaku, 1 chemicky neošetrený citrón, soľ, korenie, čerstvú bazalku, olivový olej, 1 hrsť nastrúhaného parmezánu
Postup:
Kuracie prsia umyte, osušte a potrite z oboch strán roztlačeným cesnakom. Osoľte, okoreňte a prudko opečte na grile, aby zostali vo vnútri šťavnaté a na povrchu mierne chrumkavé. Ešte horúce ich potrite domácim bazalkovým pestom, ktoré si pripravíte jednoducho – stačí v mixéri rozmixovať bazalku, olivový olej a nastrúhaný parmezán. Takto pripravené pesto môžete použiť aj na cestoviny či do iných receptov – skladujte ho však v chladničke a iba zopár dní.
K takto pripraveným kuracím prsiam sa hodí čerstvá bageta. Pred servírovaním ich pokvapkajte citrónovou šťavou, ktorá dodá pokrmu zaujímavú príchuť.
Falošné ratatouille na grile
Potrebujete:
1 väčší baklažán, 1 stredne veľkú cuketu, 1 väčšiu červenú cibuľu, 2 väčšie paradajky, 2 červené papriky, 2 strúčiky cesnaku, olivový olej, soľ, korenie, čerstvý rozmarín, tymian
Postup:
Tradičný francúzsky zeleninový recept vás očarí svojou farebnosťou a rozmanitosťou chutí. Jeho názov pochádza zo slova zmiešať – na grile si ho však pripravíte trochu inak ako ste zvyknutí. Baklažán nakrájajte na kúsky, osoľte ho a nechajte odležať. Následne ho mierne utrite papierovou utierkou, okoreňte a grilujte domäkka. Odložte do väčšej misy a prikryte alobalom. Na grile pripravte aj cuketu a cibuľu, tiež odložte k baklažánu.
Paradajky prekrojte na polovice a opečte na grile, keď mierne vychladnú, dužinu vydlabte lyžicou a pridajte k zelenine. Ako poslednú pripravte papriku – nakrájanú na väčšie kusy ju grilujte kožou nadol a tú následne pomocou noža po vychladnutí odstráňte. Nakrájate na malé kocky a pridajte k zelenine. Všetko dôkladne premiešajte, podľa chuti pridajte soľ, korenie a čerstvé bylinky. Pred servírovaním pokvapkajte olivovým olejom.
Na toto pri grilovaní nezabudnite:
- Mäso pred prípravou vyberte z chladničky aspoň 45 minút pred tým, ako ho dáte na gril. V letnom období pri vyšších vonkajších teplotách stačí aj skôr. Dôležité je, aby nebolo stiahnuté chladom.
- Neunáhlite sa. Mäso v pripravenej marinády nechajte postáť v chladničke aj 12 hodín. Chute lepšie preniknú do štruktúry mäsa a bude lahodnejšie.
- Stavte na čerstvosť. Ak nemáte možnosť zakúpiť si maximálne deň pred prípravou čerstvé mäso v mäsiarstve, kúpte si ho skôr a odložte do mrazničky. Deň pred plánovanou prípravou (naložením do marinády) ho vyberte z mrazničky, položte na na tanier a nechajte postupne pomaly rozmraziť v chladničke. Práve takýto spôsob je najzdravší a najbezpečnejší.
Top 5 tipov na zdravé grilovanie:
- Olej a tuk z jedál, ktorý steká na vyhrievacie teleso, prepaľuje sa a dymí na jedlo, je maximálne nežiaduci! Kvalitný elektrický gril má odtokovú misku, do ktorej steká prebytočná mastnota a jedlo sa tak pripravuje zdravým spôsobom.
- Použite bylinky. Nielen, že jedlo úžasne dochutia, navyše podporujú správne trávenie. Využívajte ich však iba v páci, na grile by sa rýchlo spálili – všimli ste si niekedy talianskeho kuchára, ako pracuje s bylinkami? Popráši nimi hotové jedlo tesne pred servírovaním priamo na tanieri.
- Spálené kusy mäsa neservírujte. Koncentrujú sa v nich karcinogény a nie sú vhodné na konzumáciu.
- Pre malé deti, starších ľudí a tehotné ženy mäso dôkladne prepečte. Vyhnete sa tak riziku salmonelózy alebo iných ochorení spôsobených servírovaním nedostatočne tepelne upravených pokrmov najmä v letnom období.
- Na surové mäso používajte iné náradie ako na otáčanie mäsa a následné servírovanie už hotového pokrmu. Predovšetkým v letnom období si môžete nesprávnou manipuláciou privodiť tráviace ťažkosti.
Vyskúšajte tiež…
Grilovaný melón, je to skvelá pochúťka! Melón nakrájajte na kúsky, krátko opečte na grile a okamžite servírujte ako dezert. Podobne môžete pripraviť aj broskyne alebo dokonca banány – cukor v ovocí mierne skaramelizuje a vytvorí chrumkavú kôrku. Banány sa výborne dopĺňajú s čerstvou domácou šľahačkou alebo vanilkovou zmrzlinou. Viac v článku Grilované ovocie.
No Responses