Najdôležitejšia časť grilu, ktorá sa dotýka potraviny a jej kvalita sa odrazí počas grilovania. Kto rád griluje, zaujíma sa aj o platne alebo rošty na svojom zariadení. Dnes si túto problematiku predstavíme bližšie a čaká vás kopec informácií.
Obsah článku
- Rošty alebo platne
- Grilovacie platne – Rozdelenie
- Grilovací rošt – Rozdelenie
- Platne – používané materiály
- Fyzikálne vlastnosti základných materiálov
- Povrchová úprava – Nepriľnavá vrstva platní
- Fyzikálne vlastnosti nepriľnavých materiálov
- Rošty na gril – používané materiály
- Nepriľnavá vrstva na roštoch
- Záver
Rošty alebo platne
Áno je to rozdiel. Často sú tieto slová významovo zamienané, rozdiel medzi nimi je však jednoznačný. Ale pozor, ak poviete rošt na niečo, čo je evidentne platňa, nemusí to byť nesprávne 🙂
Platne grilu
Ak hovoríme o kontaktných elektrických griloch, všetky majú platne. Odnímateľné alebo pevné, ale sú to platne, z ktorých tuk a šťava odteká mimo výhrevného telesa.
Platňa je aj označenie pre rovnú plochu, resp. nečlenitý grilovací povrch-ideálny napríklad k príprave zeleniny. Členitým platniam preto zľudovelo pomenovanie ROŠTY. Nejedná sa o klasický rošt, ale o celistvú členitú platňu.
Rošty na gril
Mriežkovaný podklad, na ktorý priamo ukladáte potraviny, prípadne zapekacie alebo grilovacie nádoby. Používa sa hlavne k vonkajším grilom, určite rošt objavíte aj v rúre na pečenie.
Ten štandartne známy je z nerezovej alebo chromovanej ocele, samozrejme vyrába sa množstvo prevedení z viacerých materiálov.
Grilovacie platne – Rozdelenie
Podľa funkčnosti:
- Odnímateľné – Túto vlastnosť ponúka veľké množstvo elektrických grilov. Vo všeobecnosti je výhoda odnímateľnosti platní, prekrývaná slabšou kvalitou spracovania, prípadne materiálov. Preto čítajte naše recenzie elektrických grilov a buďte informovaní.
- Stabilné – Neoddelíte ich od zvyšku grilu, bývajú však omnoho kvalitnejšie, spravidla aj hrubšie. Od výroby uspôsobené čo najlepšie priliehať k výhrevnému telesu a využiť čo najviac tepla, ktoré produkuje.
Platne podľa povrchu:
- Členité – Z časti pripomínajúce rošty, ako sa spomína vyššie v článku. Ideálne sú pre grilovanie mäsa. Vynikajúco spracované členité platne má gril Catler GR4011.
- Rovné – Vhodné na zeleninu, sladké raňajky alebo vajcia. Poctivý pár liatinových platní zdobí aj model Concept GE 3000.
- Zmiešané platne – Môžu byť aj na kontaktnom grile rovnako ako na stolovom. Spájajú výhody oboch povrchov do jedného zariadenia, čo je veľmi praktické. Výberovú kvalitu majú zmiešané platne grilu Catler GR 8012.
Grilovací rošt – Rozdelenie
Podľa základných parametrov sme rošty rozdelili do týchto kategórií.
Rošty podľa umiestnenia:
- Na gril
- Do krbu
- Na ohnisko
Rošty podľa účelu:
- Obracacie – Potraviny sa ukladajú medzi dva rošty, ktoré ich stabilne držia. Je teda možné rošt obracať a grilovať tak z oboch strán. Populárne sú takéto rošty na grilovanie rýb, existujú rovnako aj pre mäso, zeleninu alebo dokonca hamburgery. Niektoré sa nedajú dostatočne rozložiť, preto môže byť čistenie problematické.
- Pokladacie – Na povrch sa ukladajú potraviny, ktoré počas prípravy pravidelne obraciate. Máte teda lepšiu kontrolu nad jednolivými kúskami. Všeobecne je čistenie jednoduchšie než u obracicích roštov.
Podľa tvaru:
- Kruhové – Predovšetkým do vonkajších grilov. Používaný priemer je medzi 30-70cm.
- Obdĺžnikové / štvorcové – Tento tvar je najrozšírenejší. Vyskytuje sa v roštoch na gril, krb aj ohnisko. Často sú univerzálne a výraba sa nespočetné množstvo rozmerov.
- Atipické – Na mieru konkrétnych modelov. Sú predávané ako doplnkové alebo náhradné príslušenstvo ku grilom.
Platne – používané materiály
Najrozšírenejší materiál, z ktorého sa platne vyrábajú, je pravdepodobne oceľ. Pre povrchovú úpravu je to teflon. Existuje však mnoho iných materiálov a dopyt zákazníka výrobcov donútil siahnuť aj po nich.
Základ platne
Časť, ktorú na platni nie je vidno, skrýva sa pod povrchovou vrstvou, zvyčajne nepriľnavou. Avšak vlastnosti použitého matieriálu výrazne ovplyvňujú priebeh grilovania, rýchlosť ohrevu, stálosť teploty, jej rozloženie a mnoho ďalších aspektov.
Najčastejšie používané materiály:
- Hliník – Má vysokú tepelnú kapacitu, čo znamená, že na jeho zohriatie je treba veľa Joulov energie. Výrobcovia to riešia tenkými platňami, aby sa optimalizovalo nutné využitie elektrickej energie. Ak sú platne príliš tenké – sú počas grilovania teplotne nestále, na to pozor pri výbere.
Tepelná vodivosť hliníku je ale tiež vysoká, materiálom sa rýchlejšie širia teplotné zmeny a to nie len tie žiaduce z výhrevného telesa. Jedného zástupcu sme už testovali, prečítajte si recenziu grilu Philips HD4467. - Oceľ – Oproti hliníku má oceľ polovičnú tepelnú kapacitu, resp. treba o polovovicu menej energie na zohriatie 1kg materiálu.
O približne 80% menšiu tepelú vodivosť, prehriatie logicky trvá dlhšie, ale stálosť teploty je omnoho vyššia. Grily s takýmito platňami máme v podkategórií Materiálov-Oceľ. - Liatina – Má porovnateľnú tepelnú vodivosť a vyššiu kapacitu než oceľ. V tomto prípade to znamená, že udrží viac energie, ktorá sa premieňa na teplo.
O túto energiu prichádza porovnatelne rýchlo, no keďže jej je viac, materiál chladne pomalšie. Preto je tak vyhľadávaný znalcami a my sme mu už venovali článok: Liatinové elektrické grily. - Kameň – Všeobecne má kameň vysokú tepelnú kapacitu a veľmi nízku-viac než 100 krát nižšiu vodivosť ako hliník. Teplo teda udrží naozaj dlho. Viacero grilov, ktoré majú kamennú dosku, platňu, nájdete v článku o rakletovacích elektrických griloch.
- Terakota – Pálená hlina, druh keramiky. Veľmi zaujimavý je elektrický gril Jata GR559, odkaz je z heureky.
Fyzikálne vlastnosti materiálov
Materiál I Veličina | Hustota | Tepelná vodivosť | Tepelná kapacita |
---|---|---|---|
Jednotky | kg/m3 | W/mK | J/kgK |
Hliník | 2700 | 229 | 920 |
Oceľ | 7850 | 50 | 460 |
Nerezová oceľ | 7840 | 11-38 | 490 |
Liatina | 7200-7300 | 42-63 | 545 |
Žula | 1740-2800 | 2,9-4,0 | 850-950 |
Povrchová úprava – Nepriľnavá vrstva platní
Kontaktný materiál na povrchu platní, prichádza do priameho styku s potravinami, v drvivej väčšine býva nepriľnavý. Od vlastností záleží, či sa vám na grile potraviny pripália a ako sa bude povrch po použití čistiť. Dôležitá je aj hrúbka vrstvy, predovšetkým z ohľadu na jej životnosť a odolnosť. Niektoré značky dokonca vyvinuli vlastné-certifikované-materiály.
Nepriľnavé materiály:
- Teflon – Polytetrafluóretén, skrátene PTFE. Veľmi silné väzby atómov uhlíka a fluóru zabezpečujú mimoriadnu stabilnosť. Vysoké povrchové napätie uľahčuje čistenie-na povrch sa nič nepripečie. Teflonovú povrchovú úpravu platní má aj Tefal GC712.
Zaujímavosť z Wiki: Pri vysokých teplotách sa môže PTFE rozkladať na toxické produkty, ktoré sa akumulujú v potravinovom reťazci. V krvi 95 % americkej populácie je možné tieto látky dokázať.
Nemajte strach, elektrický gril takéto teploty nedosahuje. K rozkladu materiálu dochádza až medzi 350-400°C.
- Titan – V súčasnosti je výroba titánu finančne náročná, často sa nahrádza duralmi. Z tohoto dôvodu nenájdete celo-titanovú povrchovú úpravu na platniach elektrického grilu.
Niekoľko výrobcov používa mikrovrstvu titanu ako súčasť viac-vrstvového nepriľnavého povrchu. Napríklad firma Catler, ktorá si certifikovala povrchovú úpravu s názvom Quantanium. - Nerezová oceľ – Oproti oceli „obyčajnej“ sa jej fyzikálne vlastnosti výrazne nelíšia, prirodzene v tom veľkú úlohu zohráva pomer uhlíka a chrómu, prípadne inej prímesi.
Využitie – predovšetkým profesionálne gastro-zariadenia, ktoré musia plniť hygienické normy v prevádzkach.
- Kameň – Či už je platňa zo žuli alebo z mramoru, kameň plní aj funkciu nepriľnavého materiálu. Ideálny teda je čo najlepšie vyhladený povrch.
Fyzikálne vlastnosti povrchový materiálov
Materiál I Veličina | Hustota | Tepelná vodivosť | Tepelná kapacita |
---|---|---|---|
Jednotky | kg/m3 | W/mK | J/kgK |
Teflon | 2100 | 0,24 | 1100 |
Titan | 4506 | 21,9 | 523 |
Nerezová oceľ | 7840 | 11-38 | 490 |
Žula | 1740-2800 | 2,9-4,0 | 850-950 |
Mramor | 2400-2800 | 1,7-3,5 | 920 |
Rošt na gril – používané materiály
S označením rošt sa neodmysliteľne spája aj oceľ. Klasický, obecne známy zástupca, je práve z ocele. Väčšinou má aj vstavanú prípadne odnímateľnú rukoväť.
Existuje mnoho prevedení a podôb roštu na grilovanie. Rovnako bohatá už nie je ponuka použitých materiálov. Pozrime sa na to bližšie.
Z čoho sa rošty vyrábajú?
Ako už bolo spomenuté, je to hlavne oceľ a jej rôzne chemicko-technologické obdoby. Najčastejšie sa používajú tieto materiály:
- Chrómovaná oceľ – Cenovo najdostupnejšia verzia roštov. Praktické prevedenie a drevenú rukoväť majú chrómované rošty značky Campingaz, na heureke majú veľmi dobré hodnotenia.
- Nerezová oceľ – Približne o 70-100% drahšie ako chrómované. Nie je problém objaviť univerzálny nerezový rošt do krbu. Ak chcete gril, ku ktorému si môžete dokúpiť originálny rošt na mieru konkrétnemu modelu, ľahko dostupný je nerezový rošt Tepro.
- Liatina – Masívne, ťažšie, kvalitnejšie, oproti nerezovým nie sú drahšie. Parádny gril do záhrady s liatinovým roštom je aj Tepro Toronto. Pozrite sa koľko stojí doplnková výbava- liatinový rošt Tepro – k tomtuto modelu záhradného grilu.
Nepriľnavá vrstva na roštoch
Používa sa len výnimočne. Nakoľko vyššie spomenuté materiály, majú sami o sebe nepriľnavé vlastnosti. Povrchová vrstva sa u roštov používa ako kompenzácia menej kvalitného základného materiálu alebo na výrazné zvýšenie odolnosti a životnosti.
- ICFLON – Ide o jednoduchšiu obdobu teflonu. Grilovacie mriežky, ktoré sa pokladajú na rošt, majú nepriľnavý povrch z tohoto materiálu. Ich úloha je zabrániť pripáleniu potravín na rošt.
- Keramická vrstva – Mimoriadne odolný rošt Argentina z liatej ocele, má keramickú nepriľnavú vrstvu. Oceníte to hlavne keď príde na rad čistenie.
Záver
Verím, že má pre vás článok informačnú hodnotu a dozvedeli ste sa niečo, čo ste doteraz nevedeli. Prispôsobujeme obsah potrebám čitateľov: Hľadali ste niečo, čo ste tu neobjavili? Napíšte nám, vaše pripomienky radi spracujeme.
Pri výbere grilu je vhodné sa zamerať na použité materiály na zariadení, rošte aj platniach. Možno sa vám stane, že k modelu, ktorý ste si vyhliadli, dostatok podobných informácií nezozbierate. Nevzdávajte sa a pokojne kontaktujte dodávateľa,výrobcu… – domáhajte sa informácií a nekupujte tak mačku vo vreci. Niekedy stačí jednoduchý telefonát a ak máte trošku šťastia, na druhej strane môže byť niekto vzdelaný v obore.
-Dougrilovania priatelia-
No Responses