Grilovanie krkovičky – ako to nespackať + skvelé recepty

Bravčová krkovička je mäso z prednej bravčovej štvrťky. Nachádza sa na hornej strane chrbta prasiatka, tiahne sa od hlavy po chrbtovú časť a nadväzuje na bravčové karé.

Predáva sa s kosťou alebo bez kosti. Je to mäso s obsahom tuku 10 až 14 %, ktoré je prerastené, chuťovo výrazné a šťavnaté. Vek ošípaných v čase porážky by mal byť päť až šesť mesiacov.

Grilovaná krkovička

zdroj: https://pixabay.com/en/buy-the-neck-pork-grilled-803617/

Ako spoznať kvalitnú krkovičku?

Kvalitné mäso spoznáte podľa jeho farby. Čerstvé mäso by malo mať svetloružovú alebo ružovú farbu a je bez výraznej arómy. Starnúce mäso tmavne, jeho farba je tmavočervená, stráca vodu, začína pri okrajoch vysychať a má výraznú arómu.

Najlepšie bravčové mäso na pečenie alebo grilovanie je z plemena Duroc. Kilo kvalitnej bravčovej krkovičky stojí okolo 7 Eur.

 

Desatoro z teórie o grilovanej krkovičke

To čo by ste mali vedieť pred grilovaním mäsa. Tieto základné rady, tipy a nápovedy, vám pomôžu pripraviť na grile skvelú krkovičku.

Tiež je dôležité vybrať ten správny gril  🙂

Krkovička – ako to nespackať

10 tipov, s ktorými za grilom nesklamete:

  • Mäso by nemalo byť hrubšie ako 3 cm, inak sa bude dlho grilovať a na okrajoch sa vysuší, zatiaľ čo v strede bude ešte nedopečené.
  • Na grilovanie je ideálna mierne prerastená bravčová krkovička s kosťou aj bez kosti
  • Mäso nesmieme naklepávať, lebo sa tým narušia jeho vlákna a šťava by ľahšie vytiekla
  • Pred grilovaním by mäso malo byť v chlade, ale pred uložením na gril by malo mať takmer izbovú teplotu. Nechajte ho preto odležať mimo chladničky.
  • Mäso pred grilovaním nesolíme a nekoreníme, inak by pustilo šťavu
  • Bravčové a hovädzie mäso marinujeme minimálne 8 hodín až jeden deň vopred. Pred položením na rošt zotrieme prebytočnú marinádu, aby nezhorela.
  • Na marinádu používajte oleje odolné proti vysokej teplote.
  • Krkovička, ak je dosť mastná, nie je potrebné ju pokvapkávať olejom.
  • Mäso sa na rošte nesmie dotýkať.
  • Počas grilovania mäso neprepichujeme vidličkou, aby nevytiekla šťava.

Inštruktážne video o grilovaní krkovičky nájdete v odkaze.

 

Najlepšie recepty na grilovanú krkovičku

Pripravili sme 3 skvelé recepty, mnoho odkazov pre ďalšiu inšpiráciu, marinády aj omáčky.

Grilovaná krkovička s paradajkovou omáčkou a šalátom Alejandro

V tomto recepte nepoužijeme na mäso žiadnu marinádu, viac tak vynikne samotná lahodná chuť grilovanej krkovičky. Nepotierame ani olejom, krkovička – dosť mastná, si vystačí s vlastným tukom.

paradajková omáčka ku krkovičke

zdroj: https://pixabay.com/en/tomato-tomato-sauce-ketchup-red-885168/

Potrebujete:

600 g bravčovej mierne prerastenej krkovičky bez kosti, soľ, čierne korenie

Postup:

Krkovičku nakrájame na tenké asi 2 cm hrubé plátky. Nesolíme ani nekoreníme, iba tak položíme na dobre rozpálený rošt a grilujeme 5 – 6 minút z každej strany. Odložíme na tácku a necháme 2 až 3 minúty chladnúť. Potom hotové mäso osolíme a okoreníme z každej strany, šikmo narežeme na menšie plátky.

Ak by sme mäso porcovali ihneď po vybratí z grilu, tak by z neho vytiekla všetka šťava. Ugrilované mäso by malo byť chrumkavé, bledohnedej alebo tmavohnedej farby a vnútri krásne ružové. Hotovú grilovanú krkovičku podávame s rajčinovou omáčkou a šalátom Alejandro alebo s čerstvým pečivom.

Na omáčku potrebujete:

 

Grilovaná krkovička v ananásovo citrusovej marináde

Jednoduchý recept s marinádou, med potlačí ostrú chuť zázvoru a prepojí ju so sladkou, jemne trpkou chuťou ananásu. Veľa iných marinád a omáčok na grilovanie nájdete v odkaze.

citrusová marináda na krkovičku

zdroj: https://pixabay.com/en/pineapple-fruit-vitamins-636562/

Potrebujete:

1 kg bravčovej mierne prerastenej krkovičky bez kosti, čerstvé pečivo, soľ a chilli korenie, plátky ananásu z konzervy

Na marinádu:

½ hrnčeka ananásovej šťavy z konzervy, ½ hrnčeka pomarančovej šťavy, 3 polievkové lyžice medu, 2 polievkové lyžice oleja, 1 lyžicu čerstvého strúhaného zázvoru

Postup:

 

Grilovaná krkovička v opitej marináde

Marináda s dávkou alkoholu, ideálna na piatkovú grilovačku. Menej „volume“ má recept s pivnou marinádou.

grilované mäso

zdroj: https://stocksnap.io/photo/BKRH7SD0D2

Potrebujete:

600 g bravčovej mierne prerastenej krkovičky, 1 citrón, soľ, chilli korenie

Na opitú marinádu:

2 dl suchého červeného vína, 5 lyžíc brandy, tymián, cesnak, trochu oleja.

Postup:

Do hrnca nalejeme červené víno, pridáme päť lyžíc brandy a necháme prejsť varom. Potom znížime teplotu, pridáme čerstvý podrvený tymián, roztlačený cesnak a čajovú lyžičku oleja. Zohrievame asi 5 minút. Zmes odstavíme a marinádu necháme vychladnúť.

Mäso nakrájame na plátky hrubé asi 3 cm a takto ho naložíme do marinády minimálne jedeň deň vopred a uložíme do chladničky. Pred grilovaním z mäsa zotrieme prebytočnú marinádu a grilujeme 7 – 8 minút z každej strany. Počas grilovania nepotierame olejom, mäso je dosť mastné a mastnotu získalo aj z marinády. Hotové mäso pokvapkáme šťavou z čerstvého citróna a osolíme z oboch strán, necháme 3 minúty odpočívať. Ak obľubujete pikantné jedlá, hotové mäso poprášte chilli korením.

Ak ste si nevybrali žiaden, skúste týchto 18 ďalších receptov na grilovanú krkovičku.

 

Dobré mäso si žiada vhodné víno

Vyznáte sa vo vínach? Ak nie, nevadí, ale pozorne čitajte. Vína, ktoré zvýraznia a vhodne doplnia konkrétne chute.

Prispôsobte víno receptu

  • Chuť grilovaného bravčového mäsa ešte viac umocníme, keď ho budeme podávať s červeným vínom. Ku klasicky pripraveným nepikantným druhom bravčového mäsa sa výborne hodí červený Merlot, Barbera alebo exkluzívne červené víno Brunello di Montalcino.
  • Chuť bravčového mäsa upraveného na pikantný spôsob sa skvelo dopĺňa s vyzretým argentínskym červeným Malbecom alebo exkluzívnym Amarone della Valpolicella.
  • Ku krkovičke, ktorá bola marinovaná v sladších marinádach alebo sa podáva so sladkými BBQ omáčkami, sa výborne hodí biele víno Pálava.
  • Červený Merlot je univerzálnou voľbou ku všetkým mäsovým grilovaným špecialitám.

 

Ak hľadáte elektrický gril, niekoľko sme ich už testovali a v odkaze nájdete tie, ktoré sa nebojíme odporučiť.

 

– Dougrilovania priatelia –

 

One Response

  1. marcel horvath 6. júla 2018

Zanechte odpověď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.