Už viete čo budete najbližšie grilovať? Bravčové stehno, karé, krkovičku, panenku alebo mleté. Ku každej z týchto častí bravčového mäsa, máme recepty a základnú charakteristiku. Niekoľko zaujímavých omáčok, marinády, zeleninové oblohy, inšpiráciu a zaujímavé odkazy, to všetko je v dnešnom článku.
Grilované bravčové stehno s ríbezľovou omáčkou
Mäso z bravčového stehna obsahuje veľké svalové celky, málo tuku a preto je potrebné ho pred grilovaním potrieť olivovým olejom, aby mäso nebolo príliš suché. Skvelo sa hodí na ražniči a výborné je, ak sa pripravuje zabalené do plátkov slaniny.
Už viete, ktorý elektrický gril hodnotíme ako najlepší?
Potrebujete:
600 g bravčového mäsa zo stehna, plátky oravskej slaniny, olivový olej, soľ
Na omáčku:
300 g červených ríbezlí, 50 g kryštálového cukru, 1 dl červeného vína, šťava z jedného pomaranča, šťava z jedného citrónu, 1 čajová lyžička horčice
Postup:
Omáčka:
Grilované bravčové karé so zeleninou
Bravčové karé je kvalitné chudé mäso aj so stavcami, ktoré zahŕňa chrbtovú časť od krkovičky po bedrovú časť. Obsahuje vnútrosvalový tuk v prednej časti, stredná a koncová časť je bez tuku. Preto jej ho treba počas grilovania pridať, aby mäso nebolo príliš suché. Ideálne je na plátkovanie.
Grilovanie… Neviete ako na to? Našich 25 tipov ako uspieť za grilom vám určite poradí.
Potrebujete:
800 g bravčového karé, 3 lyžice medu, 2 vetvičky čerstvého rozmarínu, 4 lístky čerstvej bazalky, sójovú omáčku, olivový olej, karfiol, 2 mrkvy, 1 cuketu, 10 šampiňónov, kúsok čerstvého zázvoru, soľ, čierne korenie, biele víno
Postup:
Do misky dáme med, pridáme lístky čerstvého rozmarínu, dve lyžice olivového oleja a poprášime čiernym mletým korením. Dobre premiešame a do takto pripravenej zmesi preložíme mäso nakrájané na plátky, ktoré necháme asi 30 minút marinovať. Preložíme na pekáč, ktorý položíme na rošt a necháme pomaly grilovať.
Zeleninu (cibuľa, karfiol, mrkva, cuketa, šampiňóny) nakrájame, posypeme nastrúhaným zázvorom a ochutíme sójovou omáčkou a bielym vínom. Vložíme do balíčkov z alobalu, ktoré dôkladne uzavrieme a položíme na gril k mäsu. Zelenina je hotová, keď sa alobalový balíček nafúkne na svoj maximálny objem.
Servírujeme ozdobené lístkami čerstvej bazalky.
Grilované bravčová krkovička
Krkovička je tvorená krkom a prednou časťou hrudných stavcov. Toto mäso je prerastené vnútrosvalovým tukom a obvykle sa pri grilovaní nepotiera olejom.
Oveľa viac o krkovičke sa dozviete v našom článku: Grilovanie krkovičky-ako to nespackať.
Tuk mäsu počas prípravy dodá charakteristickú, nezameniteľnú chuť, preto praví gurmáni toto mäso pred alebo počas grilovania neochucujú. Korením alebo omáčkami ho dochutia až pred podávaním, čím sa ešte zvýrazní jeho lahodná chuť.
Potrebujete:
1 kg bravčovej jemne prerastenej krkovičky bez kosti, plnotučnú horčicu, olivový olej, 4 strúčiky cesnaku, 3 ks cibule, korenie štyroch farieb, semienka koriandru, mletú rascu, soľ, 500g zemiakov
Postup:
Krkovičku nakrájame na plátky, ktoré na bokoch narežeme, aby sa mäso neskrúcalo. V mise zmiešame olej, korenie, rascu a semienka koriandru a pripravíme marinádu, do ktorej vložíme plátky krkovičky. Na vrch naukladáme na kolieska nakrájanú cibuľu a cesnak a zakryjeme fóliou. Necháme v chlade odpočívať aspoň dve hodiny.
Potom vyberieme a necháme ohriať na izbovú teplotu. Z mäsa zotrieme zvyšky marinády a položíme na rozpálený gril. Zvyšnú marinádu použijeme na zemiaky, ktoré nakrájame na kolieska, polejeme marinádou s cesnakom a cibuľou. Zabalíme do alobalu a dáme grilovať. Solíme až keď je pokrm hotový.
Grilovaná bravčová panenka s brusnicovou cibuľkou
Panenka je najvalitnejší a najchudší kus bravčového mäsa. Je to mäso z bedrovej časti prasaťa, nazývané tiež panenská sviečková. Mala by sa podávať ružová (Medium), nemala by byť krvavá, ale ani veľmi dobre prepečená, lebo by bola príliš tuhá.
Toto mäso je vhodné na minútky, medailónky alebo steaky. Panenka má svoju charakteristickú chuť, ktorú by sme nemali kaziť marinádami. Lepšie je dochutiť ju omáčkami a korením, až keď je hotová.
Zaujímavé informácie o tom Ako sa griluje panenka sa dozviete vo videu z odkazu.
Potrebujete:
300 g bravčovej panenky, olivový olej, maslo, čerstvý tymián, soľ, na hrubo namleté čierne korenie
Na omáčku:
3 ks veľkej žltej cibule, 4 PL balzamikového octu, 5 PL brusnicového džemu, morská soľ a na hrubo namleté čierne korenie
Postup:
Bravčovú panenku nakrájajte na hrubšie plátky. Krájajte šikmo pod uhlom približne 45°. Panenku potrite olivovým olejom a grilujte z oboch strán asi 2 minúty. Potom mäso nechajte odpariť. Poprášte soľou, čiernym korením a na záver naň položte kúsok čerstvého tymiánu. Podávame s pripravenou cibuľovo-brusnicovou omáčkou.
Omáčka:
Brusnicovú cibuľku si môžete pripraviť deň vopred. V hrnci rozpáľte olivový olej a pridajte na plátky nakrájanú cibuľu. Orestujte ju do sklovita a pridajte balzamikový ocot. Na miernom ohni varte, pokiaľ sa ocot neodparí. Potom pridajte brusnicový džem, nechajte prevrieť a odstavte. Dochuťte soľou a čiernym korením.
- od 999€
Grilované mleté bravčové mäso
Mäso si môžete zomlieť svojpomocne alebo kúpiť už zomleté. Ak kupujete, je zmes mletého mäsa tvorená z viacerých častí, čím sa dosiahne ideálna konzistencia. Pomer chudej svaloviny a tuku je obvykle 60:40.
Mleté sa pýta do burgrov. Video recepty, ako na hamburgery alebo placky z mletého bravčového, nájdete v odakze.
Ak sa rozhodnete pripraviť si vlastné mleté mäso, tak najvhodnejšia je kombinácia: stehno, plece, karé, krkovička a bok. Musíte skombinovať kvalitné mäso bez tuku s mastnejším mäsom. Správny pomer zabezpečí šťavnatosť mäsa po grilovaní. Ideálne je do burgrov.
Potrebujete:
300 g bravčového mletého mäsa, 1 ks vajca, 1 ks cibule, mleté čierne korenie, majorán, olej, feferónky
Na jablkovú omáčku:
5 ks jabĺk, citrónovú šťavu, mletú škoricu, kryštálový cukor
Postup:
Studené mleté mäso osolíme, okoreníme čiernym korením a majoránom, pridáme vajce a nadrobno nakrájanú cibuľu. Všetko dobre premiešame a zo zmesi tvarujeme fašírky, ktoré grilujeme 5-6 minút z každej strany na dobre rozpálenom grile. Podávame s grilovanou zeleninou, zemiakmi a feferónkami. Chuť štipľavých feferóniek zjemníme namáčaním kúskov mäsa do jablkovej omáčky.
Omáčka:
Jablká ošúpeme, nakrájame na drobné kocky, zalejeme trochou horúcej vody a necháme prejsť varom. Pridáme cukor a varíme na miernom ohni pokiaľ omáčka nezačne hustnúť. Potom pridáme citrónovú šťavu, štipku mletej škorice a po dvoch minútach z plameňa odstavíme a necháme vychladnúť.
Mohlo by vás zaujať
Možno máte po záplave bravčových tukov chuť na niečo ľahšie. V takom prípade si prezrite článok s receptami na grilované ovocie. Niečo ľahké a netradičné určite objavíte aj v článku: Morské plody na grile. Overené recepty, nenáročné na prípravu, ktoré nikdy nesklamú, sme vám pripravili v čánku: 5 lahoných receptov na griovanie.
-Dougrilovania priatelia-
No Responses