Viete ako na prípravu mletého mäsa do burgerov? Hľadáte inšpiráciu alebo nové chute? Pripravili sme 4 výborné recepty na netradičné hamburgery, dozviete sa ako pripraviť vlastnú žemľu alebo tortillu a nechýbajú podrobné postupy, tipy a rady ako na to.
Obsah článku
Rady ako pripraviť skvelé mäso do burgerov
- Mleté mäso pred grilovaním ochutíme. Akonáhle pridáme všetky potrebné prísady, tak zmes musíme dôkladne premiešať a uložiť do chladu, aby sa chute spojili.
- Pred grilovaním potrieme olejom spodnú platňu grilu. Ak máte kontaktný elektrický gril, vrchnú platňu je problematické omastiť, nakoľko je vo zvislej polohe a tuk či olej stečie. V takom prípade potrite olejom vrhnú stranu mäsovej placky.
- Kontaktný gril, resp. váha vrchnej platne, môže mäso značne spučiť. Ideálny je gril s nastaviteľnou výškou hornej platne, napríklad Catler GR8012
- Mäso do burgov melieme za studena, malo by byť čerstvé. Mrazené ani odležané mäso nie je ideálne.
- Počas mletia sa snažte zachovať hrubšiu štruktúru, nie spraviť z mäsa kašu.
- Najideálnejšia zmes na burger má 80% mäsa a 20% tuku. Tuku sa nebojíme 🙂 spojí chute, zjemní štruktúru a napomáha prepečeniu až ku stredu. Veľká časť tuku počas grilovanie odtečie.
- Kúpte si formu na burger a tvar vašich burgerov bude vždy dokonale rovnaký.
- Chuťovo najvýraznejší burger je z hovädzieho predného mäsa.
- Aby bol burger z chudého mäsa správne prepečený a šťavnatý, môžete doprostred zapracovať kúsok masla.
- Domáca žemľa je skvelá, ale náročná na prípravu, nižšie nájdete recept. Určite sa hodí forma na žemle!
Recepty na hamburger
Priprivali sme 4 zaujímavé recepty na burger s morčacím, hovädzím, teľacím aj bravčovým mäsom. Dozviete sa ako pripraviť vlastnú žemľu alebo tortillu na burger a tiež to, ktoré voľne dostupné pečivo z pekárne sa hodí najviac ako náhrada tej pravej burgrovej žemle.
V záložkách objavíte potrebné ingrediencie a podrobný postup vás prevedie celou prípravou. Kliknutím na záložku v šedom riadku sa pod ňou zobrazí text, ktorý obsahuje.
1. Hamburger z morčacieho mäsa
Morčacie mäso je príliš chudé a má nevýraznú chuť, preto je potrebné pridať do mletého mäsa tukovú zložku a mdlú chuť mäsa zvýrazniť korením. Na burgre sa hodí zomlieť morčacie prsia a tukom prerastenú slaninu. Finálna zmes by sa mala pomerom mäso:tuk približovať hotnotám 80:20.
Kvalitné chudé mäso nepotrebuje ako spojivo strúhanku alebo vajce. Mäso bude držať želaný tvar, preto ak máte radi výraznú mäsovú chuť burgrov, tak tieto ingrediencie môžete vynechať.
Potrebujete:
Mäso a syr:Dressing:Žemľa:
500 g mletého morčacieho mäsa, 100 g mastnej slaniny, syr cheddar nakrájaný na plátky, 3 strúčiky cesnaku, sušený rozmarín, soľ
Biely jogurt, 1 PL sladkej červenej papriky, 1 ČL dijonskej horčice, soľ, jarnú cibuľku
1 ¼ ČL suchého droždia, ½ PL cukru, ½ PL lyžice soli, 1PL olivového oleja, 1¼ hrnčeka polohrubej múky, trochu vody, 1 ks vajíčka na potretie, sezamové semiačka na posypanie
Postup:
1. Žemľa:2. Mäsová zmes:3. Dressing:4. Burger:
Z teplej vody, cukru a droždia si spravíme kvások. Po vykysnutí ho zmiešame s múkou, olejom a soľou a vymiesime nelepivé cesto, ktoré necháme prikryté 30 minút kysnúť na teplom mieste. Po vykysnutí tvarujeme z cesta rovnaké bochníčky, ktoré potrieme vajíčkom a posypeme sezamovými semienkami. Pečieme na 170° približne 15 minút.
Morčacie prsia nakrájame na menšie kúsky spolu so slaninou. Zomelieme a zmes vložíme do sklenenej misy. Pridáme roztlačený cesnak, soľ, rozmarín, strúhanku a vajíčko. Rukami dobre premiešame a necháme 30 minút prikryté odstáť v chlade. Potom zo zmesi tvarujeme hrubšie placky, ktoré ugrilujeme.
Biely jogurt vyklopíme do misky, pridáme sladkú červenú papriku, lyžičku dijonskej horčice, soľ a nakrájanú jarnú cibuľku. Všetko dobre premiešame a odložíme na hodinu do chladničky.
Hotové žemle rozkrojíme, potrieme z oboch strán pripraveným dressingom, vložíme teplé mäso, na ktoré položíme plátok syra. Podľa chuti môžeme pod mäso uložiť menší list ľadového šalátu prípadne rukolu a na syr plátky paradajky, uhorky… Potom už len prikryjeme vrchnou časťou domácej žemle a v strede prepichneme špáratkom.
2. Hovädzí burger na taliansky spôsob
Plný chutí, s 2 druhmi syra, mletým hovädzím, talianskou salámou, slaninou…
Ak aj vás napadne, že jednoduchá majonéza by sa dala nahradiť sofistikovanejším dresingom, nerobte to. Tento burger je bohatý na ingrediencie, výrazný dresing by narušil harmóniu chutí.
Potrebujete:
Mäso a syr:Šalát:Žemľa:
600 g čerstvého mletého hovädzieho predného, 4 plátky kvalitnej salámy typu prosciutto (ideálne talianska coppa), 4 plátky chuťovo výraznejšieho syra (ideálne talianska fontina), 4 syrové plátky pikantného syra, 4 hrubšie plátky slaniny, soľ, čierne korenie
zväzok rukoly, 4 PL majonézy
4 hamburgerové briošky
Postup:
1. Mäso:2. Šalát:3. Žemľa:4. Burger:
Hrubšie plátky slaniny dáme na gril, keď pustia tuk počkáme ešte 2-3 minúty a môžeme otočiť. Grilujeme do jemne zlatistej farby.
Mäso rozdelíme na štyri rovnaké diely, ktoré vytvarujeme do okrúhlych hrubších placiek, ktorých priemer je mierne väčší ako pečivo brioška. Mäsovú placku položíme na dobre rozpálený gril, nemusíme potierať olejom, pretože slaninka nám ho pustila dosť. Necháme cca 4 minúty prepiecť do polovice a otočíme, pričom na práve otočenú placku mäsa položíme syr a necháme rozpustiť. Hotové dáme dole z grilu a necháme odpočívať 3 minúty.
Rukolu netreba krájať, po umytí ju dôkladne nasolíme aby stratila horkosť. Približne po 5 minútach opať prepláchneme a necháme v sitku odkvapkať, niekoľko krát poprehadzujeme. Rukolu zbavenú kvapiek vody prelejeme 1-2ČL olivového oleja, ochutnáme, prípadne len jemne dosolíme, premiešame a necháme pár minút prikryté odstáť v chlade.
Rozkrojíme briošky, pokvapkáme olivovým olejom a z vnútorných strán ich do zlatista opečieme. Obe strany potrieme majonézou.
Vrstvíme odspodu. Spodná polovica briošky, majonéza, rukola, mäso so syrom na vrchnej strane, slanina, pikantný syr, saláma coppa a priklopíme vrchnou časťou briošky, tiež potretou majonézou. Na záver cez stred prepichneme špáratkom, aby všetko držalo na svojom mieste.
3. Teľacie v tortille s rukolovým šalátom a hranolkami
Burger bez žemle zrejme nie je burgrom. Avšak mleté mäso totožnej prípravi ako do hamburgeru, to je základom tohoto receptu.
Niečo pre tých, ktorým na burgroch vadí žemľa, no mäso v tejto konzistencií si nechcú upierať. Zaujímavá kombinácia šalátu výborne dochutí teľacie mäso mleté spolu s vareným zemiakom.
Potrebujete:
Mäsová zmes:Šalát:Hranolky:Tortilla:
500 g teľacieho mäsa, 100 g iberijskej slaniny, hrsť čerstvej petržlenovej vňate, muškátový oriešok, olivový olej, soľ, 1 varený zemiak, 1 vajíčko, 1 cibuľa
2 hrste rukoly, 250 g cherry paradajok, avokádo, 1 červenú cibuľu, balzamikový ocot, slnečnicové semienka, 200 g syra Feta, soľ, extra panenský olivový olej, menší červený melón
500 g zemiakov alebo mrazené, predpripravené hranolky určené k pečeniu v rúre
1¾ šálky hladkej múky, ½ ČL soli, ¼ ČL prášku do pečiva, cca 50g tuhého rastlinného tuku, ½ šálky horúcej vody
Postup:
1. Mäsová zmes:2. Šalát:3. Hranolky:4. Tortilla:
Teľacie mäso pomelieme spolu s iberijskou slaninou, vložíme do misky a pridáme petržlenovú vňať, nastrúhaný muškátový oriešok, soľ, postrúhaný varený zemiak, vajíčko a na drobno nakrájanú cibuľu. Všetko spolu dobre premiešame a necháme odstáť v chladničke 30 minút. Po grilovaní necháme odstáť a potom opatrne nakrájame na plátky.
Šalát pripravíme tak, že v miske zmiešame rukolu, celé cherry paradajky s nakrájaným avokádom, červeným melónom a cibuľou. Zmes pokvapkáme balzamicovým octom, posypeme slnečnicovými semienkami a nastrúhaným syrom Feta. Pokvapkáme olivovým olejom a dáme na 30 minút do chladničky.
Očistíme zemiaky, nakrájame ich na hranolčeky a smažíme na panvici cca 5 minút. Mrazené hranolky na pečenie rozprestrieme na plech, nie viac ako 300g na jeden plech. Vložíme do predhriatej rúry na 220°C, netreba pridávať olej. Pečieme 15-20 minút v polovici času premiešame.
Múku, soľ, prášok do pečiva a tuk nakrájaný na kocky dôkladne premiešame. Môžeme všetky ingrediencie vložiť aj do kuchynského robota s nožmi. Miešame pokiaľ tuk nezmizne v celistvej mase, pridáme vodu a vymiesime na hladké cesto.
Rozdeliť ho môžeme až na 7 častí, tvarujeme guľky, ktoré potom rozvaľkáme na tenké placky. Pečieme na suchej panvici, nie viac ako minútu z každej strany, aby nám tortilly nevyschli a nelámali sa. Uložíme do uzatvárateľnej nádoby alebo hrnca s pokrievkou, tortilly si tak udržia svoju mäkkosť. Plníme šalátom a nakrájaným mäsom, ako prílohu podávame hranolky.
4. Hamburger zo zmesi bravčového a kuracieho mäsa
Zmes mletého bravčového a kuracieho mäsa má ľahšiu, jemnejšiu chuť než bez kuracej prímesi. Výsledný podiel tuku bude niečo pod 20%, šťavnatosť to ale nijako výrazne neovplyvní.
Neskôr môžete s pomerom bravčového mäsa ku kuraciemu aj experimentovať, avšak podiel bravčového by mal byť aspoň 60%.
Potrebujete:
Mäsová zmes:Plnka:Obloha:Žemľa:
500 g mletého bravčového mäsa, 200 g mletého kuracieho mäsa, 250 g postrúhaného chleba bez kôrky, 2 vajcia, 50 ml mlieka, 1 ČL korenia štyroch farieb, soľ, 1 veľká cibuľa, 4 strúčiky cesnaku
2 ks vajec, 150g tvrdého syra, hrsť petržlenovej vňate
½ ľadového šalátu, 1 väčšia paradajka
4 kaiserky
Postup:
1. Mäsová zmes:2. Plnka:3. Burger:
Postrúhaný starší chlieb vložíme do sklenenej misy a zalejeme mliekom izbovej teploty. Chlieb necháme mliekom poriadne nasiaknuť a potom do misy pridáme mleté hovädzie aj kuracie mäso, dve vajcia, cesnak a cibuľu nasekané na drobné kúsky, soľ a korenie štyroch farieb. Všetko dôklane rukami premiesime, potom prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme v chlade odstáť 30 minút.
Syr nastrúhame na hrubo, petržlenovú vňať pokrájame na drobno a pridáme 2 vajcia. Všetko dobre premiešame, necháme odležať.
Zmes s mletým mäsom vyberieme z chladničky a tvarujeme pomocou formičky alebo rukami na väčšie guľky. V strede každej guľky spravíme jamku a do jamky dáme čajovou lyžičkou plnku. Okraje mäsovej zmesi nad jamkou zatlačíme a vytvarujeme do hrubšej placky, v ktorej strede je plnka. Takto pripravené burgre grilujeme z oboch strán asi 8 minút.
Kaiserky prekrojíme, potrieme olejom a vnútorné strany opečieme. Na spodnú časť kaiserky použijeme dresing podľa chuti, nemal by byť výrazný a obložíme 2 tenkými plátkami nakrájanej paradjky. Vložíme plnenú mäsovú placku, prekryjeme listami ľadového šalátu a na koniec vrchnou polovicou kaiserky, prepichneme cez stred špáratkom.
Záver
Budeme radi ak sa s nami podelíte o vaše receptové vychytávky. Ak sa Vám recepty páčili, poteší nás aj „lajk“ na FB 🙂
Viac našich receptov nájdete v kategórií Tipy na grilovanie
-Dougrilovania priatelia-